Aktivní snahy o dodržování a implementaci principů ESG bezpochyby mění podnikatelské prostředí a vedou společnosti k udržitelnějším, více etickým a transparentnějším postupům. Pojďme se podívat na hmatatelné dopady ESG iniciativ na ochranu životního prostředí, sociální blaho a zlepšení správy a řízení společností.

Ochrana životního prostředí, zvýšení sociálního blahobytu a zlepšení správy a řízení společností prostřednictvím ESG

ESG iniciativy významně přispívají k ochraně životního prostředí. Společnosti, které se zaměřují na písmeno „E“ ve zkratce ESG, kladou velký důraz na snižování své ekologické stopy. To zahrnuje přijetí udržitelného využívání zdrojů, efektivní nakládání s odpady, snižování emisí a aktivní zapojení do opatření v oblasti klimatu. V praxi podniky stále více využívají obnovitelné zdroje energie a investují do ekologických technologií, čímž výrazně snižují svou uhlíkovou stopu a zmírňují dopady klimatických změn.

Písmeno „S“ ve zkratce ESG klade důraz na sociální blaho, které zahrnuje blaho zaměstnanců, lidská práva a zapojení komunity. Podniky, které si svou roli ve společnosti uvědomují, překračují rámec tvorby zisku, aby pozitivně přispívaly komunitám, v nichž působí. To zahrnuje zajištění spravedlivých pracovních postupů, podporu projektů komunitního rozvoje a zapojení do filantropických aktivit. Některé společnosti například realizují programy zaměřené na zlepšení vzdělávání a zdravotní péče ve znevýhodněných komunitách, čímž prokazují závazek ke společenské odpovědnosti.

Dobrá správa a řízení společnosti, neboli „G“ ve zkratce ESG, znamená, že společnosti jednají transparentně, eticky a odpovědně. To zahrnuje zajištění účinného dohledu správní rady nebo spravedlivého odměňování vedoucích pracovníků. Společnosti se silnou strukturou správy a řízení jsou vnímány jako důvěryhodnější a stabilnější, což přitahuje investory a zlepšuje jejich pověst na trhu.

Podpora inovací a konkurenční výhody

Klíčovým přínosem ESG iniciativ jsou inovace. Společnosti, které začleňují zásady ESG do své činnosti, často nacházejí nové tržní příležitosti, vyvíjejí inovativní produkty a uspokojují vyvíjející se požadavky spotřebitelů. Tyto inovace nejen řeší environmentální a sociální problémy, ale také odlišují společnosti na konkurenčních trzích.

Společnosti jako Patagonia a Unilever využily svůj závazek k udržitelnosti k vytvoření jedinečné nabídky produktů a identity značky, čímž získaly významný podíl na trhu a loajalitu zákazníků.

Přilákání odpovědných investorů

Vzestup investičních strategií zaměřených na ESG svědčí o rostoucím významu odpovědných obchodních praktik. Investoři při rozhodování o investicích stále častěji zvažují výkonnost společnosti v oblasti ESG. Společnosti se silným ESG profilem mají tendenci přilákat více kapitálu, mají nižší výpůjční náklady a lepší přístup k financování.

Tento posun je poměrně významný, protože naznačuje širší změnu v investiční komunitě, kde se etické aspekty stávají stejně důležitými jako finanční výnosy.

Zlepšování vztahů se zainteresovanými stranami

Stále více se prosazuje koncept kapitalismu zainteresovaných stran (pův. „stakeholder capitalism“), který zdůrazňuje význam vytváření hodnoty pro všechny zúčastněné strany, nejen pro akcionáře. Společnosti se silnými postupy v oblasti ESG mají tendenci mít lepší vztahy se svými zákazníky, zaměstnanci, dodavateli a komunitami, ve kterých působí.

Zákazníci například více podporují značky, které jsou v souladu s jejich hodnotami, a zaměstnanci bývají loajálnější ke společnostem, které prokazují závazek k udržitelnosti a etickým postupům.

Budování dlouhodobé životaschopnosti

Společnosti, které se řídí zásadami ESG, nečiní jen dobro, ale budují také základ pro dlouhodobou životaschopnost. Tyto podniky bývají odolnější, přizpůsobivější a připravenější na budoucí výzvy.

Tento dlouhodobý přístup je ve světě, kde jsou environmentální a sociální výzvy stále naléhavější a kde se od podniků očekává, že budou hrát vedoucí úlohu při řešení těchto problémů, klíčový.

Globální dopad a soulad s cíli udržitelnosti

ESG iniciativy jsou také v úzkém souladu s globálními cíli udržitelnosti, jako jsou například Cíle udržitelného rozvoje OSN (SDGs). Přijetím postupů ESG přispívají společnosti k širšímu úsilí o řešení změny klimatu, snižování nerovností, podporu udržitelného hospodářského růstu a ochranu přírodních zdrojů.

Tento globální dopad je významný, neboť ukazuje roli soukromého sektoru při prosazování pozitivních změn v celosvětovém měřítku.

Výzvy a osvědčené postupy při zavádění ESG

Přestože jsou přínosy ESG iniciativ zřejmé, jejich realizace se často setkává s významnými problémy. Klíčovými z nich jsou nedostatečné povědomí o výhodách a strategiích ESG, omezená dostupnost relevantních údajů pro informované rozhodování a výrazné technologické nedostatky, které brání efektivní integraci ESG.

Kromě toho se společnosti často potýkají s obtížemi při zapojování zúčastněných stran, které je pro úspěch ESG klíčové. Pro efektivní zvládnutí těchto výzev je pro podniky nezbytné provádět komplexní hodnocení přínosů. Tato hodnocení pomáhají identifikovat a upřednostnit otázky ESG, které jsou pro jejich podnikání a zainteresované strany nejvýznamnější.

Dalším důležitým krokem je stanovení jasných a dosažitelných cílů, které poskytují plán pro opatření a měření. Zásadní je také přijetí účinných nástrojů pro správu dat, protože tyto nástroje usnadňují shromažďování, analýzu a vykazování údajů o ESG iniciativách. V neposlední řadě je při prosazování ESG iniciativ nepostradatelné silné odhodlání vedení. Vedoucí pracovníci musí prosazovat hodnoty ESG a začlenit je do firemní kultury a provozu.

Jenom vyřešením těchto výzev pomocí osvědčených postupů mohou společnosti efektivně realizovat své iniciativy a využívat jejich četných výhod.

Slovo závěrem

Reálný dopad ESG iniciativ je velmi široký – ESG jednoduše mění způsob fungování podniků. Role ESG při zajišťování udržitelných, etických a ziskových obchodních postupů je přitom stále důležitější. Společnosti, které přijímají zásady ESG, nejen přispívají k lepšímu světu, ale také si vytvářejí předpoklady pro úspěch v rychle se měnícím podnikatelském prostředí.

Budoucnost podnikání je neoddělitelně spjata s ESG a společnosti, které si to uvědomí včas, budou podniky, jež dosáhnout dlouhodobého úspěchu.

ESG iniciativy tak již nejsou pro podniky usilující o dlouhodobý úspěch volitelnou součástí, ale nezbytností. Začleněním environmentálních, sociálních a správních faktorů do svých hlavních činností podniky nejen přispívají k udržitelné budoucnosti, ale také zvyšují svou konkurenceschopnost, finanční životaschopnost a vztahy navenek.

Další zdroje informací:

• Responsible Investor (ESG round-up: Real world impact of ESG rating changes limited, study finds)
  • McKinsey & Company (ESG momentum: Seven reported traits that set organizations apart)
  • Harvard Business Review (Social-Impact Efforts That Create Real Value)
  • Novisto (The Importance of Environmental, Social, and Governance Practices in Business)